onsdag 5 oktober 2016

På tal om mat

Något som är väldigt trist med att vara glutenintolerant i Belarus är att de faktiskt har en sjuklig besatthet av kakor här. Utan att överdriva kan jag lätt påstå att en tredjedel av utbudet i en vanlig mataffär består av kakor eller annat sötat bröd. När man kommer in i affären som ligger närmast mig, börjar det med en frukt och grönt avdelning:
Notera att bananerna kostar ca 7 kr/kg, rena drömmen för mig som är fruktoman


Sen glider man strax in på den första bröd- och kakavdelningen (Ja, den första). På den här bilden ser man också nutellan som står så fint placerad så att man ska komma ihåg att köpa den för att doppa kakorna i.


 Efter denna avdelningen kanske man tror att nu är det slut på alla bröd och kakor, men då tror man fel. Vi får inte glömma hyllorna med kakor i löstvikt, likt hur svenskar köper godis.
Såklart finns det även färdigpaketerade kakor också om kunden föredrar det
Och såhär fortsätter det:


Kakorna finns verkligen överallt. Min uppskattning är att ca 50% av all mat som finns i butikerna och i restaurangerna är brödbaserade och att 70% innehåller någon form av mjöl eller bröd.

Så hur tror ni en glutenintolerant pesceterian gör när hen har glömt lunchen hemma och inte orkar gå fem kvarter till närmaste restaurang som serverar något som är både glutenfritt utan kött och istället går till lokala matbutiken bredvid kontoret? Svaret:

Riskakor med chiafrön. 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar