fredag 2 juni 2017

Hur kan det vara så dyrt i ett av Europas fattigaste länder?

Ett fenomen som många utlänningar brukar bli förvånade över när de besöker Belarus och går runt i mataffärer och klädbutiker, är att mat och kläder är förvånansvärt dyrt. Jag upptäckte ganska tidigt att färsk frukt och grönt kan uppnå samma priser som hemma i Sverige, ibland kan det till och med kosta mer (här ligger kg-priset på avokado på runt 50kr/kg, betydligt mer än vad de oftast kostar hemma). Samma sak med kläder; trots att medellönen i Sverige är ca 10 gånger högre än här i Belarus, ligger priserna hos de stora klädkedjorna på samma nivå som hemma.

Mall "Stolitsa" 
Den största anledningen till varför en produkt kostar mycket pengar här, är för att den troligtvis är importerad. Den Belarusiska regeringen har valt att lägga på en skatt på alla importerade produkter som ska säljas, för att på det viset skydda den inhemska produktionen och se till att Belarus egna producerade varor är de som främst av allt konsumeras. 

Butikskedjan "Mango" som säljer en klänning för 79 rubel, alltså ca 350 till 400 kr. 
Skatten som läggs på produkterna varierar beroende på mängden som importeras, material, typ av klädesplagg osv. Oftast brukar skatten starta på ca 20% och efter det fortsätter den bara att stiga; det är inte ovanligt att företag kan behöva betala uppemot 50% i skatt av varans värde på grund av att varan är gjord av vissa typer av material. 


"Megatop", en rysk skokedja
Självklart är det inte alla utländska butiker som behöver betala den höga skatten. Här har vi exempelvis den ryska skokedjan "Megatop" som säljer skor till betydligt lägre priser än i Sverige. Dock kan jag själv vittna om att kvalitén är betydligt sämre tillsammans med att modellerna inte är helt uppdaterade till det västerländska modet. 

Från butiken "Jennyfer", mer riktad till tonåringar. En tröja för 34,99 rubel, ca 160 kr
Fungerar då regeringens taktik med att sätta höga skatter på importerade varor för att genom det gynna den inhemska produktionen? Nja, inte riktigt som bra som de hade hoppats på. Eftersom kläderna som produceras här i Belarus oftast inte följer det västerländska modet eller har någon vidare hög kvalité, gör det att många istället väljer att ta bilen till Polen eller Litauen och handlar kläder, mat och diverse andra produkter där för att sen ta ta med det tillbaka hit igen. 

1 kommentar:

  1. Hej Laura! Jag heter Helena och jobbar på Sveriges Radio. Vi gör ett program om Belarus och jag skulle vilja komma i kontakt med dig. Mejla gärna mig helena.huhta@sverigesradio.se när du ser detta. Mvh. Helena

    SvaraRadera