fredag 14 oktober 2016

Ett museum och en misstänkt narcissist

Häromdagen tog min vän Gleb med mig till ett litet ovanligt museum här i Belarus. Jag fick ingen klar bild av vad översättningen av namnet skulle bli, men det var i samma byggnad som ett av Lukasjenkos många kontor.
Presidentens kontor
Museet hade ett fokus på Belarus framgånger inom olika områden; bland annat inom idrott, medicin, världshandelsmarknaden, rymdprojekt osv. Tyvärr gick det inte att undgå att av någon anledningen fanns det en bild av Lukasjenko i nästan varje monter, oavsett vad ämnet var. 

 
Exempelvis har vi den här fina montern som handlade om framgånger hos bland annat kardiologer och pediatriker. Helt plötsligt dyker Lukasjenko upp på en bild med en vit rock, samtalande med nyblivna mammor (jag hoppas innerligt att han inte var deras läkare). 


En annan monter som handlar om framgångar inom bland annat OS. Ser ni bilden uppe till vänster? Såklart har de slängt in en bild på presidenten när han spelar ishockey. Både läkare, president och ishockeyspelare, finns det något han inte kan? 

Vi ska inte glömma bort att Lukasjenko och Putin är BFFs. Här är de tillsammans på en fin liten gruppbild med Ukrainas
förra president.

I montern om den ryskortodoxa- och katolska kyrkan i Belarus ska det självklart finnas bilder på presidenten när han skakar hand med några av ledarna. Vi ska ju inte glömma vem det är som egentligen bestämmer.


Här finns det ännu en bild på Lukasjenko när han sitter med i sin sons klassrum. För vem älskar inte att ha med sin pappa till skolan? 

Självklart har presidenten en speciell dörr in till museet om han skulle vilja gå och titta på de vackra bilderna av honom. 
Själva museet var väldigt intressant, tyvärr var det lite löjeväckande att Lukasjenko prompt var tvungen att finnas med överallt. När jag nämnde det för en annan vän berättade hon att det säljs bilder av honom i varje kiosk vid busshållplatserna och tunnelbanestationerna, vilket stärker min misstanke om att det knappast var en slump. Tänk om vi skulle göra likadant med Stefan Löfven?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar